På dypet

– om å hente energi fra prestasjonsangsten

Gjett hva? Denne uken har jeg gjennomført mitt første webinar for Auntie! Det var utrolig gøy å ha gjennomført! Men veldig skummelt å planlegge. Fra det øyeblikket jeg sa ja til invitasjonen kjente jeg at pulsen begynte å slå litt fortere. Noe ulmet i magen hver gang sensasjonen streifet tankene mine. Jeg gjenkjente følelsen som prestasjonsangst og stilte meg selv en rekke spørsmål: Hvorfor i all verden hadde jeg utsatt meg selv for dette? Burde jeg ikke heller holdt meg innenfor trygge rammer hvor jeg kunne puste rolig? Var det virkelig nødvendig å stille meg i en posisjon som medfører offentlig vurdering og bedømmelse?

ta tanken til fange

Jeg vet at jeg elsker å undervise og har lang erfaring som formidler. Likevel ble jeg angrepet av frykt i det jeg bestemte meg for å trå utover min kjente arena og videreutvikle meg. Prestasjonsangsten syntes å frarøve meg lysten til å gjennomføre, og jeg fikk et brennende ønske om å trekke meg. Heldigvis hadde jeg lest Liverøds anbefaling om å gå til rettsak mot følelser, dersom de prøver å kapre oss. Dette var også Paulus sin oppfordring til folket i Korint; Ta tankene til fange! Bevisst observasjon av vårt indre liv kan gi oss distanse og kontroll over situasjonen vi står i. Jeg stilte prestasjonsangsten til veggs, og fikk presset ut en rekke nyttig informasjon.

Først avklarte jeg hvordan jeg oppfattet følelsen visuelt. I min situasjon opplevde jeg den som en blå klinkekule. Den var lokalisert på venstre side i mageregionen, men jeg fornemmet at den hadde en energispredning med en radius på 30cm. Den fikk blodet til å konsentrere seg om de indre organene, og hjertet pumpet raskere. Dessuten sendte den noen skrekkinngytende tanker om at jeg stod i fare for å få hjerneteppe under foredraget og bli betraktet som inkompetent. Da det var avklart hentet jeg frem akvarellutstyr og malte en kjapp illustrasjon av følelsen.

Da avhøret var over tolket jeg følelsen helt anderledes. Jeg var ikke lengre frustrert over at den var der. Tvert imot! Den hadde et viktig budskap å bringe. Den fortalte meg at det var verdifullt for meg å være godt forberedt. I og med at jeg skulle gjøre dette for første gang kunne jeg godt legge litt ekstra tid inn i forberedelsene. Videre gav den meg energi til å holde ut disse timene med forberedelser. Strålene fra den blå klinkekulen var ikke lengre ubehagelig, jeg forstod de derimot som livgivende energi.

Jona sin frykt ble omdannet til energi

Min historie har noe til felles med Jona. Mannen i gamle testamentet som fikk et kall men feiget ut og drog til sjøs. Kanskje var også han redd for å ikke strekke til. Ute på havet blåste det kraftig opp. Han tolket uværet som en straff og hoppet derfor over bord. Dermed ble han slukt av en hval. Havet kan tolkes som et bilde på menneskets bevissthet. Jona dykket ned i dypet av sitt indre. Han satt den ekle magesekken i 3 døgn. I magen blir mat omdannet til energi. Frykten til Jona ble gjennom bevisst observasjon omdannet til energi. Da han ble kastet inn på land hadde han derfor vunnet nytt mot til å ta fatt på oppgaven som ventet på ham.

grip muligheten, utnytt ditt potensiale

Før jeg holdt webinaret følte jeg meg truet, fordi jeg kunne komme til å ta meg dårlig ut. Kanskje handlet frykten også litt om å våge bære det ansvaret som fulgte med? Maslow mener vi er like redde for våre beste og dårligste egenskaper. Vi vil helst unngå å bære ansvaret ved viktige oppdrag. Vi hindres både av frykten for å ikke strekke til og frykten for å bli dømt som bedreviter. Jeg har inntrykk av at vi er mange som er redd for å oppleves selvgode eller arrogante. Sandemose setter fingeren på dette i janteloven. Behovet for sosial aksept kan gjøre det skummelt å vise oss frem og signalisere at vi tror vi er noe. Men det er vi jo! Vi er proppfulle av medfødte ressurser og evner alle sammen!

Livet er fullt av oppdrag vi kan velge å stupe uti. Men; det kan kreve irriterende mye å våge noe nytt. Heldigvis anbefales det ikke å hoppe ut på dypet alene før en kan svømme. For meg har det vært helt nødvendig å ha noen å snakke med, som har støttet meg i min selvutvikling. De har gitt opplæring og håp om at at jeg skal vinne kontroll over nervesystemet og ta nye tak. Alle som vet hvor deilig det er å få til noe en har jobbet mot vet hvor deilig det er å lykkes. Om jeg hadde trukket meg fra webinaret ville jeg gått glipp av en rekke gode følelser. Det er noen ganger kvalmende ubehagelig å ligge i hvalens buk hvor en oppdager sin tilkortkommenhet og mindre hyggelige sider, men innsatsen pleier å lønne seg. Det er herlig når energi som tidligere ble brukt til unnvikelse og passivitet blir omdannes til handlekraft og selvhevdelse! Det er moro å svømme på dypet.

Share on facebook

Kilder:

Liverød S. R. (2016) Selvfølelsens Psykologi. Kristiansand: Portal

Bibelselskapet (2011) Jona & Paulus 2.brev til Korinterne kapittel 10 vers 5

Maslow A. (1976) The Farther Reaches of Human Nature, London: Penguin