fbpx
Hopp til innholdet

å finne roen

Hvis jeg har mange baller i luften kan det være utrolig vanskelig å finne roen. Stress får tankene kan gå i spinn, jeg kan overdrive, krisemaksimere, sove dårlig og få kortere lunte. Når verden oppleves ustabil og usikker er det lett å miste bakkekontakten og evnen til å orientere seg i nåtid.

selvomsorg

Når noe blir for mye, for vanskelig, for travelt eller uoverkommelig kan vi innta en moderlig holdning ovenfor oss selv, og prøve å gi oss den samme trøst som vi gir små barn. Selvmedfølelse handler om å møte seg selv med en vennlig, nysgjerrig og ikke dømmende holdning. En kan bevisstgjøre seg sitt eget selvsnakk for å balansere stemmen til den indre kritikeren. I tillegg kan en gjøre praktiske ting mot seg selv: Fysisk berøring, langsomme bevegelser, vugging, vennlige smil, rolige sanger, gode ord og god mat kan ofte roe ned systemet.

kan du riste det av deg?

Hvis den indre aktiveringen er veldig høy, kan det kan være nødvendig å fysisk riste det av seg. Det kan hjelpe å gå en rolig tur eller hoppe litt mens en lar armene dingle langs siden. Noen har god effekt av å spille på slurva eller blåse ut sånn at leppene dirrer.

å finne roen ved å jorde deg

Sikringskap har jording sånn energien har et sted å gå når det blir overspenning i skapet. Mange har glede av å gjøre jordings-øvelser dersom de er overspente, nervøse eller bare veldig oppglødde.

Stress kan føre til at vi kjenner oss litt svevende og avkoblet fra kroppen vår. For å gjenvinne bakkekontakten kan vi aktivt registrere at vi hviler i en stol eller balanserer på et gulv. Stresset i kroppen vil mange ganger roe seg i det vi hengir oss til tygndekraften og kjenner at vi blir båret.

1) Sett deg i en stol med begge bena i bakken.

2) Fortell deg selv at det er lov å gi slipp på spenninger.

3) Observer hva du sanser: Er stolen varm eller kald? Hard eller myk? Er materialet glatt eller ruflete?

3) Beskriv nøyaktig hvor på kroppen stolen treffer deg.

4) Er det støtte i ryggen? Er stolen sterk nok til å bære deg?

5) Om du vil kan du minne deg om Han som bærer stolen og kjenne at du kan puste ut og gi slipp på ansvar du ikke skal bære.

Å kjenne seg båret

Hvis du har hatt en god opplevelser med en person kan du tenke tilbake på dem hente frem gode fornemmelser i kroppen. Kanskje har du som barn opplevd å sitte og vugge å skuldrene til en som elsker deg? Hvis ikke kan du bruke din forestillingsevne til å se for deg at du får oppleve det du hadde trengt, eller trenger her og nå.
Noen ganger lukker jeg øynene og fornemmer at jeg sitter på skuldrene til min Himmelske far Han som Bærer hele verden. Jeg forestiller meg at mitt hjerte får en ressonans; en gjenklang i Hans. Så forestiller jeg meg at Han som bærer er umåtelig stolt over at jeg sitter der. Det er fint å tenke på at han bærer også alle rundt meg, jeg trenger ikke redde verden hver dag, det går bra!

refleksjoner

samtaletilbud

Kilder:

Modum Bad (2017) Tilbake til Nåtid. En manual for håndtering av traumereaksjoner. Oslo: Kopinor

Teo Van der Weele, (1995). From Shame To Peace – Counselling and Caring for the Sexually Abused. Dordrecht:Importantia Publishing

Jesaja 46:4 «Jeg løfter, jeg bærer, jeg berger.»

Sefanja 3.17 «Han jubler over deg med fryd».

Stikkord: